Forskningsresultat
Från DiPiS
Komplett lista med alla publicerade vetenskapliga arbeten från DiPiS-studien
Här kan du läsa mer om ett urval av forskningsresultat från DiPiS:
- Mammans stress kan ge barnen autoantikroppar
Kvinnor som upplever stress och svåra livshändelser under graviditeten får oftare barn som har autoantikroppar mot de insulinproducerande cellerna i navelsträngsblodet. Autoantikropparna överförs från mamman till barnet men om de är till skada eller nytta för barnet är det ännu ingen som vet. Iakttagelserna, som är ett resultat av DiPiS-forskningen, reser flera viktiga frågor vilka återstår att besvara.
- Födelsevikt, gener och diabetesrisk
Barnläkaren Helena Larsson har undersökt varför barn med hög födelsevikt oftare får diabetes. Hon fann att det troligen inte är vikten i sig utan kända riskgener som ligger bakom.
- Få föräldrar oroas av att vara med i DiPiS
Det stora flertalet föräldrar blir inte oroade av att deras barn är med i DiPiS. Tvärtom, mer än var fjärde känner sig snarare lugnad av att delta och endast en på hundra upplever ökad oro.
Från andra studier
- Stress och autoantikroppar – resultat från ABIS-studien
Resultaten från ABIS-undersökningen (Alla Barn i Sydöstra Sverige), vilken på flera sätt liknar DiPiS-studien, men genomförs i en annan del av landet, pekar på att stress kan vara en bidragande orsak till barnens autoantikroppar.
- Fördelar med tidig diabetesdiagnos – resultat från DAISY-studien
De barn som är med i undersökningar som TEDDY eller DiPiS och insjuknar i diabetes kan få tidigare diagnos och snabbare behandling än andra barn som insjuknar. Detta gör att sjukdomen får ett mildare förlopp, åtminstone under det första året.
- Förskjutningar i genpanoramat bakom diabetes - resultat från Bättre Diabetesdiagnos
- Maginfektioner ökar diabetesrisk - resultat från DAISY-studien
- Kan autoantikroppar skydda mot typ 1 diabetes?